28 de març 2011

La Volta agonitza


Creieu-me que no voldria escriure aquesta entrada, però no podia mirar cap a una altra banda i no fer cap referència a la recent conclusió de la denominada Volta a Catalunya del Centenari. No hem d'oblidar que estem parlant de la ronda per etapes més antiga d'Espanya i la tercera del món, només anticipada per Giro i Tour. Doncs bé, aquesta prova nascuda el 1911, que podriem qualificar de bé patrimonial català, no té assegurada la seva continuïtat. Ni la seva trajectòria històrica, amb guanyadors que van des de Merckx a Induráin, passant per Anquetil, Ocaña o Kelly, ni l'interès que segueix despertant en els corredors actuals (Contador, Evans, Basso, Antón, Di Luca, Scarponi, Petacchi, Menchov i moltes altres figures eren de la partida) fa que es pugui finançar.

Tot plegat és un peix que es mossega la cua: com que no hi ha interès dels esponsors, no hi ha diners per a finançar una cobertura televisiva en directe, i com que no hi ha tele, els esponsors no veuen rentable el seu esforç. Televisió de Catalunya MAI no ha estat gaire interessada en el ciclisme, però alguns esperàvem que fos almenys per patriotisme mal entès -i per la presència del mediàtic Contador- que fes una aposta per la realització i emissió en directe, sobretot després d'haver-se autohonorat les darreres setmanes amb l'estrena d'un canal esportiu, Esports 3, que es podia haver dit perfectament Barça 3 o Canut 3, i així ningú s'hagués fet falses esperances.

Pero bé, el cas és que no hem gaudit de televisió en directe i que, malauradament, tampoc sembla que ens haguem perdut gran cosa, doncs el recorregut era entre absurd, insípid i lamentable. Vagi per davant que atorgo certs mèrits a l'organització, per la seva actitud de resistència en contra de les adversitats econòmiques i que sóc conscient que els municipis de sortida i arribada de les etapes eren, senzillament, els que han estat disposats a aportar calés, i això condiciona molt el dibuix de les etapes. No obstant, en el recorregut intermig que uneix ambdós punts és on cal emprar la creativitat i aquí ha estat pràcticament absent: molta mitja muntanya, però de duresa molt escassa i molt lluny de meta han propiciat que cinc de les set etapes s'hagin resolt amb un esprint massiu; la única etapa de muntanya, situada el tercer dia, ha fixat la classificació general fins al final, i l'absència total de contrarrellotge no té cap sentit, més enllà del que ha donat l'organització: tallar una carretera durant les quatre hores que es precisen per a que hi rodin tots el corredors es sortia de pressupost. Visca Catalunya.

A banda, el guanyador final, Contador, haurà estat profitós per a les portades poc imaginatives i superficials de la premsa d'avui, però afegeix, degut a les seves circumstàncies actuals, un problema de credibilitat a un esport tant necessitat d'aquest valor. No seria gens estrany que, d'aquí uns pocs mesos, la resolució del cas que involucra el corredor de Pinto fes que aquest desaparegués de les classificacions, i el guanyador final acabi essent un corredor que realment no va erigir-se com el millor a la carretera, per molt que aquí siguem d'Scarponi.

8 comentaris:

  1. Lamentable TV3... es pot dir més alt però no més clar

    ResponElimina
  2. Que buen blog, si señor.
    eme_rock

    ResponElimina
  3. Una ronda que ha perdut tot el prestigi, i una cadena que mai n'ha tingut...

    ResponElimina
  4. Borja,
    Bo i respectant la teva opinió, lamento estar profundament en desacord amb ell teu text. Havent seguit en diverses ocasions la “Volta” i trobant-me en plena fase de redacció d’un llibre sobre el seu primer segle de vida, t’he de dir que considero clarament desencertades algunes de les teves afirmacions.
    La “Volta” no agonitza ni més ni menys que la resta de la competició ciclista professional, Tour inclòs. La falta de patrocinadors per la crisi, la caiguda de la popularitat i el desprestigi per mor del dopatge i l’atenció de totes les TV’s cap al futbol, que aporta més audiències, en són la causa. Però mentre que hi ha curses que ja han mort (Setmana, València...) i n’hi ha d’altres en plena desfibril•lació (Múrcia, Castella, París-Niça...), la “Volta”, com tantes d’altres (Roubaix, Flandes...) sobreviu amb la crossa, esperem que provisional, de les ajudes institucionals. Fixa’t , si és que la fan per la TV, en la pròxima Ronde van Vlanderen, i veuràs com només hi ha pancartes institucionals.
    Tanmateix la “Volta” del centenari ha estat un bon èxit de públic. Diumenge Barcelona feia goig, però dimecres Sant Esteve d’en Bas i coll de pal (Andorra) i dilluns Lloret tampoc no es van quedar enrere. L’atenció mediàtica va revifar notòriament i si la TV catalana no la va transmetre en directe no va ser per falta de públic, sinó perquè l’organització no els va pagar els 360 mil euros que els demanaven. Això si, TV3 paga 30 milions d’euros al Barça per transmetre uns quants partits de la temporada.
    Pel que dius de l’itinerari hauries de saber que si no es fa un millor traçat és exclusivament degut a les traves que hi posa la policia i les autoritats de trànsit, no pas per falta d’interès de l’organització. La densitat de la circulació a les carreteres catalanes a totes hores és un handicap enorme, i la poca sensibilitat dels governs de tot tipus (per aconseguir fer el final a Barcelona van suar sang) respecte el ciclisme són enemics dels bons traçats. Tot i així ja et puc dir que, allà per on ha passat la “Volta” la gent ha respost positivament, amb il•lusió de saber que Catalunya és un país capdavanter en l’esport ciclista, malgrat tants entrebancs de tot tipus.
    Et convido que llegeixis el bloc http://voltacat100.blogspot.com/. Allà hi trobaràs molta més documentació al respecte.
    Gràcies per la teva atenció i endavant amb el teu bloc.

    ResponElimina
  5. Hola Rafael,
    en primer lloc gràcies per la teva atenció.
    Llegint les teves explicacions veig que tampoc difereixen gaire del que penso i del que volia expressar. Almenys no tant com per que diguis que estàs "profundament en desacord":
    - que també agonitzin altres proves no treu que la Volta ho faci: si m'expresso en aquests termes és per a contribuir a llençar un crit d'ajuda a una prova que m'estimo.
    - les causes que tu apuntes per la manca d'inversió (crisi, dopatge i l'acaparament del futbol de l'atenció televisiva) les comparteixo plenament, i algunes d'elles les comento: el que tu dius de TV3 amb la pretemporada del Barça equival al desencís amb Esports3 que comento.
    - també estic amb tu en que l'inversió pública ha de ser una crossa provisional, que l'ideal seria involucrar esponsors privats, però com que són precisament privats, són soberans de les seves decisions: se'ls pot demanar, però no se'ls pot exigir. A més, perquè són molts i no tenen una cara identificada.
    - Pel que fa a l'atenció popular, no la nego en cap moment, simplement nego l'atenció de TV3. Jo mateix vaig agafar la bicicleta i em vaig plantar dissabte passat a Ullastrell per a veure'ls passar en un obrir i tancar d'ulls. Però em va compensar. Com sempre.
    - En relació a l'itinerari, no sé, és evident que no conec fil per randa el perquè de tot plegat, però això del trànsit, la policia, etcètera estic segur que fins a un punt condiciona, però em sembla una mica exagerat i no crec que aboqui indefectiblement a un disseny tant insípid. Als altres indrets on es disputen proves ciclistes no hi ha trànsit? (Itàlia, França, Bèlgica són territoris molt densament poblats) La policia és molt diferent a la d'aquí? ¿Ha estat només per aquests factors que les darreres 4 etapes han estat abocades a l'esprint massiu, sense cap al•licient per als homes forts de la cursa? ¿L'organització s'ha mirat les propostes ben raonables i realistes que el•labora gent com els de Plataforma Recorridos Ciclistas (http://plataformarecorridosciclistas.org/2011/03/16/volta-a-catalunya-2011-recorrido-alternativo/)?
    Crec que hauriem de fer una mica d'autocrítica tots plegats (des d'organització a institucions, passant pel propi gremi ciclista i, sobretot els mitjans, si és que en queden d'interessats), perquè això que comentes que som un país capdavanter en l'esport ciclista començo a no tenir arguments per a creure-m'ho. Francament, ser l'única prova del ProTour que no té televisió en directe és un símptome rellevant.
    I sobretot des de la unió i des del convenciment que les crítiques, encara que a vegades siguin maldestres i mancades puntualment de fonament, són amb la millor intenció del món, des de la impotència de veure com se'ns panseix allò que estimem.
    Gràcies

    ResponElimina
  6. No quiero rebajar el nivel de la discusión con comentarios simplemente nostálgicos, pero, por mi parte añoro la vieja Vuelta a Galicia. Diez años hace ya que desapareció del calendario profesional, pero cómo me acuerdo de esas carreras persiguiendo a Zulle en la meta para hacerme con un, ay, mitomanías de la infancia, autógrafo garabateado. Y las victorias de Furlan y de Vandenbroucke...

    En fin, ánimo con el blog. Esperamos con ganas la previa de la Roubaix.

    Chiappucci.

    ResponElimina
  7. Nada, hombre, no rebajas nada. Al contrario, se agradece que compartas episodios como éste. A menudo pienso que amo el ciclismo porque de un modo que no es capaz otro deporte me vincula a la infancia, paraíso perdido.

    Gracias por tu atención; ya está colgada una humilde previa de Roubaix.

    ResponElimina